U četvrtak, 18. rujna, započela je 27. Zeljarijada koja i ove godine donosi bogat program događanja. Među prvim aktivnostima održana je radionica kiseljenja zelja u kojoj su sudjelovali i najmlađi posjetitelji. Mališani su imali priliku naučiti kako se od autohtone sorte Varaždinskog zelja priprema zimnica na tradicionalan način – uključujući i gaženje zelja. Na radionici se moglo naučiti o cijelom procesu: od ribanja i vaganja zelja, dodavanja soli u točno određenom omjeru, pa sve do samog gaženja. Nakon što zelje pusti vodu, prekriva se folijom, poklapa hrastovim daskama te opterećuje granitnim kamenom. Djeca su naravno, najviše uživala u gaženju zelja, a kako je to izgledalo, pogledajte u nastavku.
Radionica je privukla velik interes jer naglasak stavlja na očuvanje tradicije i prenošenje znanja novim generacijama, kako bi se spriječilo da ovaj poznati domaći proizvod izgubi svoju prepoznatljivost i vrijednost.
Copyright © 2025. MegaPuls portal d.o.o Sva prava pridržana