Anica napominje kako sama priprema ovog zaštićenog kolača nije nimalo jednostavna i kako se ne smije uzimati zdravo za gotovo.
-Vjerujte mi, ovi naši tradicijski kolači koji se naoko čine jednostavnima to nikako nisu, a kamoli nekaj posebno kak je naš Vidovečki gibanek. To je stvarno problem malo veći tako da se žene koje se pripremaju spremati ga uvijek neka se spreme na veće količine jer se jedan protvan ili cimplet ne isplati – upozorava Anica te otkriva kako se ispravno priprema.
-Tijesto se mijesi od heljdinoga brašna, mlijeka i masti, a gibalo radimo od sira, vrhnja, jaja, tikve ili sad u jesensko doba je dobro i s repom, ali s njom treba biti oprezan jer ima svoj specifični gorki okus pa je treba prokuhati onda je puno bolje. I naravno, vrhnje za kraj da to cvrči i to onda bude prava delikatesa – objašnjava te dodaje kako se uvijek trudi pobuditi zanimanje mladih kako bi se očuvala tradicija pripreme ovog zaštićenog kolača.