Vidovečki gibanik

"Priprema je sve samo ne jednostavna, a mlade žene ne žele učiti"

Autor: AB 25.10.2025. 18:00h

Anica napominje kako sama priprema ovog zaštićenog kolača nije nimalo jednostavna i kako se ne smije uzimati zdravo za gotovo.

-Vjerujte mi, ovi naši tradicijski kolači koji se naoko čine jednostavnima to nikako nisu, a kamoli nekaj posebno kak je naš Vidovečki gibanek. To je stvarno problem malo veći tako da se žene koje se pripremaju spremati ga uvijek neka se spreme na veće količine jer se jedan protvan ili cimplet ne isplati – upozorava Anica te otkriva kako se ispravno priprema.

-Tijesto se mijesi od heljdinoga brašna, mlijeka i masti, a gibalo radimo od sira, vrhnja, jaja, tikve ili sad u jesensko doba je dobro i s repom, ali s njom treba biti oprezan jer ima svoj specifični gorki okus pa je treba prokuhati onda je puno bolje. I naravno, vrhnje za kraj da to cvrči i to onda bude prava delikatesa – objašnjava te dodaje kako se uvijek trudi pobuditi zanimanje mladih kako bi se očuvala tradicija pripreme ovog zaštićenog kolača.

Oglasni prostor 1440x250

-Ja sam uvijek jedna od onih koja potiče da se čim više žena iz općine uključe, ne nužno Udrugu, već u sam taj projekt učenja kako se priprema gibanik jer mladi stvarno nemaju interesa. Evo moja mala unuka pokazuje volju otkad ga je pravila sa mnom. Uvijek je dobro došla svaka žena i mlada osoba željna učenja. Uvijek ćemo rado pomoći i objasniti i dati savjete – pozvala je gospođa Bistrović.

Povezani članci