Zdravlje iz povrća – batat

Visokoenergetska namirnica omiljena u ishrani dijabetičara

Autor: Foto: Pixabay 7.9.2025. 18:00h
Autor: Foto: Pixabay 7.9.2025. 18:00h

Batat (Ipomoea batatas) je tropska biljka. U tropskim uvjetima batat je višegodišnja biljka, koja se na našem području u komercijalnom uzgoju koristi kao jednogodišnja kultura. Potječe iz tropskih područja Latinske Amerike, a u ljudskoj prehrani koristi se već više od deset tisuća godina. Na engleskom se govornom području batat naziva „sweet potato”, u prijevodu „slatki krumpir”. Upravo se taj naziv ustalio i među hrvatskim potrošačima, iako batat zapravo nema nikakve veze s krumpirom. Batat pripada porodici slakova (Convolvuaceae), dok krumpir ulazi u porodicu pomoćnica (Solanaceae).

U ljudskoj prehrani koristi se korijen batata te mlado lišće. Riječ je o namirnici bogatoj vitaminima A, C i E, kao i mineralima kalijem, kalcijem, cinkom, bakrom, manganom i selenom. Sadrži mnogo škroba, malo šećera, a ne sadrži masti, pa se s razlogom smatra visokokvalitetnom energetskom namirnicom i jednom od najhranjivijih vrsta povrća uopće.

batat foto Pixabay 1 20250907

Uravnotežuje šećer u krvi te je batat uvršten u antidijabetičke namirnice. Dokazano poboljšava antioksidativnu zaštitu. Istraživanja su dokazala da korijen batata sadrži zasebne bjelančevina koje pružaju zaštitu protiv oksidacijskih oštećenje. Zbog visoke koncentracije vitamina A, ova namirnica blagonaklono djeluje na zdravlje pluća, jer pospješuje održavanje optimalne strukture tkiva koja oblažu pluća. Zbog svih navedenih karakteristika batat je omiljena namirnica u ishrani dijabetičara i sportaša dijetalaca.

Megaton oglasi 1440x250

Batat se može jesti kuhan ili pečen. Da bi se sačuvali okusi, arome, vitamini, minerali i snaga antioksidansa, preporučuje se kuhanje na pari. Pripremate li ga u pećnici, ostavite ga na 200 stupnjeva Celzijevih, između 50 i 60 minuta, a ako volite da bude jako mekan, prije pečenja ga zamotajte u foliju. Ako ga prije pečenja narežete na kriške, spreman za konzumaciju bit će već nakon 30 minuta na 200 stupnjeva. Kuhate li ga na pari, izrežite ga, stavite u košaru iznad lonca s vodom. Pustite ga da zakuha, a zatim smanjite temperaturu i dodatno ga kuhajte još od 8 do 10 minuta.

Batat je jednako ukusan i pirjani. Narezani batat stavite u nauljenu tavu, pirjate na visokoj temperaturi uz stalno miješanje od 10 do 12 minuta. Batat se može konzumirati i sirov, nasjeckan ili nariban kao dodatak salatama ili u juhama. Zbog bogatstva različitih minerala, batat je uistinu rijetko potrebno dodatno začiniti, jer i potpuno prirodan jednostavno je slastan.