U ljudskoj prehrani koristi se korijen batata te mlado lišće. Riječ je o namirnici bogatoj vitaminima A, C i E, kao i mineralima kalijem, kalcijem, cinkom, bakrom, manganom i selenom. Sadrži mnogo škroba, malo šećera, a ne sadrži masti, pa se s razlogom smatra visokokvalitetnom energetskom namirnicom i jednom od najhranjivijih vrsta povrća uopće.
Uravnotežuje šećer u krvi te je batat uvršten u antidijabetičke namirnice. Dokazano poboljšava antioksidativnu zaštitu. Istraživanja su dokazala da korijen batata sadrži zasebne bjelančevina koje pružaju zaštitu protiv oksidacijskih oštećenje. Zbog visoke koncentracije vitamina A, ova namirnica blagonaklono djeluje na zdravlje pluća, jer pospješuje održavanje optimalne strukture tkiva koja oblažu pluća. Zbog svih navedenih karakteristika batat je omiljena namirnica u ishrani dijabetičara i sportaša dijetalaca.