Nakon punih devet desetljeća s radom prestaje poznata ludbreška Mljekara Bohnec

Autor: Foto: Youtube/web Mljekara Bohnec 11.2.2025. 08:06h

Mljekara Bohnec nakon punih 90 godina rada, zatvara svoja vrata i time završava obiteljska tradicija proizvodnje, otkupa i prerade mlijeka.

– Ludbreška mljekara „Antun Bohnec“ predstavlja dugogodišnju tradiciju proizvodnje mliječnih proizvoda. Proizvodnju je započeo djed današnjeg vlasnika, gospodin Ivan, u Hrastovskom 1934. godine s približno 500 litara mlijeka. Proizvodio se u prvom redu maslac i trapist. Roba se prodavala u Ludbregu, Koprivnici, Varaždinu, a prodavali su i sami kod kuće – piše na službenim stranicama ove ludbreške mljekare.

S godinama su se širili kapaciteti, a na današnjoj lokaciji mljekara se nalazi od 2001. godine i dnevno prerađuje 25.000 litara mlijeka. Proizvodni asortiman mljekare u prvom redu obuhvaća polutvrde sireve goudu, edamer i trapist te svježi sir, topljene sireve, slani sir, kiselo i slatko vrhnje, maslac, jogurt i mlijeko, a od 2003. godine kao novi proizvod na tržištu je prisutna i mozzarella.

Planex 300x600

Devet desetljeća duga tradicija ipak će biti prekinuta sredinom veljače. Vlasnica Marijana Bohnec kao razlog navodi prvenstveno nemogućnost konkuriranja jeftinom uvozu, od sirovina do konačnih proizvoda. Riječ je o problemu s kojim se mljekara suočava godinama, ali koji je do ulaska Hrvatske u Europsku uniju bio koliko toliko kontroliran uvoznim kvotama. Po ulasku u EU svako ograničenje je nestalo.

Planex 300x600