Nakon punih devet desetljeća s radom prestaje poznata ludbreška Mljekara Bohnec

Autor: Foto: Youtube/web Mljekara Bohnec 11.2.2025. 08:06h
Megaton oglasi 1440x250

Mljekara Bohnec nakon punih 90 godina rada, zatvara svoja vrata i time završava obiteljska tradicija proizvodnje, otkupa i prerade mlijeka.

– Ludbreška mljekara „Antun Bohnec“ predstavlja dugogodišnju tradiciju proizvodnje mliječnih proizvoda. Proizvodnju je započeo djed današnjeg vlasnika, gospodin Ivan, u Hrastovskom 1934. godine s približno 500 litara mlijeka. Proizvodio se u prvom redu maslac i trapist. Roba se prodavala u Ludbregu, Koprivnici, Varaždinu, a prodavali su i sami kod kuće – piše na službenim stranicama ove ludbreške mljekare.

S godinama su se širili kapaciteti, a na današnjoj lokaciji mljekara se nalazi od 2001. godine i dnevno prerađuje 25.000 litara mlijeka. Proizvodni asortiman mljekare u prvom redu obuhvaća polutvrde sireve goudu, edamer i trapist te svježi sir, topljene sireve, slani sir, kiselo i slatko vrhnje, maslac, jogurt i mlijeko, a od 2003. godine kao novi proizvod na tržištu je prisutna i mozzarella.

Planex 300x600
Megaton oglasi 1440x250

Devet desetljeća duga tradicija ipak će biti prekinuta sredinom veljače. Vlasnica Marijana Bohnec kao razlog navodi prvenstveno nemogućnost konkuriranja jeftinom uvozu, od sirovina do konačnih proizvoda. Riječ je o problemu s kojim se mljekara suočava godinama, ali koji je do ulaska Hrvatske u Europsku uniju bio koliko toliko kontroliran uvoznim kvotama. Po ulasku u EU svako ograničenje je nestalo.