Kuharicu su oblikovali urednički odbor i autori suradnici, renomirani chef Damir Crleni i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredi i zaštitu okoliša Dragutin Vincek, koji su na više od 100 stranice spojili 20 autorskih recepata i 10 zaštićenih EU proizvoda Varaždinske županije, od poznatog Varaždinskog klipiča i Varaždinskog zelja do Varaždinskog bučinog ulja, Zagorskih mlinaca i Zagorskog purana.
- Ova knjiga svjedočanstvo je naše predanosti da zabilježimo trenutak vremena u kojem živimo, ali i da sačuvamo ono što je najvrjednije za Varaždinsku županiju. Njome spajamo tradicionalno i moderno, a želimo postići četiri važna cilja. Prvo, da sva tradicionalna jela zabilježimo i očuvamo njihove recepte za buduće generacije. Drugo, da damo poseban značaj našim OPG-ovima i lokalnim proizvođačima jer upravo njihovi proizvodi jamče kvalitetu, svježinu i zdravlje. Treće, knjiga ima i turističku vrijednost, jer kad dođete u neki kraj, želite kušati nešto autohtono. Ovdje je predstavljen izbor od 20 recepata tradicionalnih jela povezanih s našim područjem. I četvrto, ovu knjigu dat ćemo našim školama, osobito onima sa smjerovima kuhara i ugostitelja, kako bi učenici na temelju nje mogli kreativno spajati tradiciju i modernu gastronomiju – naglasio je župan Stričak.
Renomirani chef Damir Crleni istaknuo kako su željeli napraviti nekoliko recepata koji bi se mogli koristiti u restoranima.
- U knjizi se posebno ističu modernizirani klasici poput Varaždinskog klipiča s glaziranim telećim fileom u umaku od inćuna, kapara i sušenih rajčica te Varaždinskog klipiča s mesom iz tiblice i vabučinom u slavonskoj slanini. Tu su i inovativna jela poput štrukli s dinstanim Varaždinskim zeljem na pjeni od vrganja s mariniranim rajčicama, koja su pravi gastronomski hommage lokalnim proizvodima – zaključio je Crleni.