Riječ je o projektu koji omogućava prikupljanje i distribuciju hrane onima kojima je najpotrebnija, dok se istovremeno smanjuje bacanje hrane i doprinosi borbi protiv siromaštva. O kakvom je projektu riječ pojasnila nam je Sandra Mintas, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Varaždin.
– Riječ je o projektu u kojem Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin djeluje kao posrednik u doniranju hrane i provodi aktivnosti prikupljanja i distribucije hrane onima kojima je to najpotrebnije. S obzirom da je cilj projekta i infrastrukturno opremanje Gradskog društva Crvenog križa Varaždina kao posrednika u lancu doniranja hrane, kroz projekt je nabavljeno i dostavno vozilo koje nam olakšava prikupljanje, transport, prihvat i skladištenje, a na kraju i distribuciju hrane krajnjim korisnicima na terenu. Za potrebe projekta imamo skladište koje se nalazi u Fabijanskoj ulici – otkrila je ravnateljica Mintas.
Iako se projekt provodi od 2024. godine, Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin je stalni prikupljatelj humanitarne pomoći, sukladno zakonu o humanitarnoj pomoći, tako da uključivanje u projekt „Posrednik u doniranju” nije bila novost za varaždinski Crveni križ.
– Mi tijekom godine kontinuirano prikupljamo donacije u vidu hrane, higijenskih potrepština, odjeće, obuče i ostalih potrepština koje se zatim dijele našim korisnicima, a također i provodimo pojedinačne akcije u suradnji sa Hrvatskim Crvenim križem, gdje u trgovačkim lancima prikupljamo donacije prehrambenih artikala koje zatim slažemo u pakete i dijelimo korisnicima – dodaje Mintas.
A realizirane brojke otkrivaju koliko je projekt dobro prihvaćen od strane javnosti.
– U 2023. godini prikupili smo i donirali oko 5,5 tona hrane, dok je prošle godine količina premašila impresivnih osam tona hrane. Moram naglasiti da svake godine prikupimo sve više hrane u našim akcijama na čemu se posebno zahvaljujem svim našim donatorima! Upravo su brojke najbolji pokazatelj uspješnosti naših aktivnosti u okviru projekta. Ove godine pojačali smo napore da bismo osim nastavka suradnje s našim trenutnim donatorima, ostvarili i neke nove suradnje te na taj način povećali količine donirane i distribuirane hrane. Stoga pozivamo sve lokalne OPG-ove, tvrtke i trgovine koje imaju viškove hrane i žele se uključiti u naše humanitarne aktivnosti, da nam se jave da bi dogovorili suradnju – poručila je ravnateljica varaždinskog gradskog Crvenog križa.
Viškovi hrane koji nastaju u opskrbnom lancu sve su veći problem, najviše iz razloga jer dobar dio takvih viškova završava kao otpad. Iz tog razloga dolazimo do apsurdne situacije, da unatoč velikim količinama hrane koja završi u smeću i dalje imamo ljude koji žive na rubu siromaštva, u nemogućnosti da si osiguraju osnovne živežne namirnice. Kako mi kao pojedinci može utjecati na smanjenje količina hrane koja se baca u smeće?
– S obzirom da gubici i otpad od hrane nastaju u svim fazama proizvodnje i opskrbe hranom, od prerade, preko distribucije do skladištenja, mnogo je načina da se te brojke smanje i dovedu do prihvatljive razine. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja još je 2021. godine putem jednoga projekta provelo istraživanje koje je pokazalo da oko 76 posto otpada od hrane nastaje upravo u kućanstvima. Slijedi primarna proizvodnja s oko 14 posto, uključujući OPG-ove, 5 posto nastaje u ugostiteljskoj djelatnosti, 3 posto u preradi i 2 posto u maloprodaji. S obzirom da veliki dio otpada odlazi na bacanje hrane u kućanstvima, mi kao pojedinci možemo puno utjecati na to. Jedan od načina je da se pažljivije planiraju obroci, da se kuha onoliko hrane koliko se i planira pojesti, da se koriste manje zdjelice, manji tanjuri da bi se smanjilo prekomjerno serviranje hrane koja onda završi kao otpad. Možemo malo bolje pratiti rokove isteka namirnica, tako da se namirnice postave na vidljivije mjesto da ne bi prošao rok trajanja što u konačnici dovodi do bacanja hrane. I, naravno, da se viškovi hrane dijele s obitelji, prijateljima ili kolegama – otkriva Mintas.
Svatko tko želi hranu može donirati Gradskom društvu Crvenog križa Varaždin. Najčešće su to osnovne živežne namirnice koje imaju duži rok trajanja kao što su sol, šećer, brašno, ulje.
– Svi koji to žele mogu nam donirati namirnice koje su pred istekom roka trajanja, ali one koje su još uvijek zdravstveno ispravne i sigurne. Sve što se donira nađe put do krajnjih korisnika jer imamo razrađenu bazu na temelju koje redovito dijelimo sve donacije koje dobijemo.
Takva organizacija posla zahtjeva i veliki ljudski angažman, ponajviše volontera Crvenog križa. Ima li volontera dovoljno?
– Mi u našoj bazi imamo stotinjak volontera koji se redovito odazivaju na naše pozive, uključuju se u naše akcije, ali tko god želi dodatno doprinijeti radu naše zajednice, može nam se javiti i rado ćemo ga pozvati. Također, poručila bih da zajedničkim naporima možemo smanjiti bacanje hrane i pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Budimo zajedno promjena u našoj zajednici – zaključila je ravnateljica Sandra Mintas.