FOTO Održano natjecanje „Zlatna Nimfa – Cro Kup Varaždin 2025.“

Autor: 18.4.2025. 09:15h

Manifestacija je okupila učenike osnovnih i srednjih škola, profesionalne kuhare, mentore i lokalne proizvođače, a sve s ciljem promocije domaćih i zaštićenih proizvoda te poticanja interesa mladih za kulinarsku struku.

Pobjedu je odnijela ekipa restorana The Family, drugo mjesto osvojila je ekipa 2 iz restorana Bedem, dok su preostale ekipe nagrađene brončanim medaljama.

I ove godine naglasak je stavljen na zaštićene proizvode Varaždinske županije, među kojima su Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje, Ludbreški hren, heljdina kaša, Zagorski bagremov med, meso crne slavonske svinje i zagorske mlince. Učenici su te autohtone namirnice kreativno uklopili u svoja jela, od predjela do deserta, pokazujući zavidnu razinu znanja, mašte i timskog rada. Manifestacija je održana upravo u tjednu obilježavanja Dana zaštićenih europskih proizvoda, čime se dodatno naglasila važnost očuvanja domaće gastronomske i poljoprivredne tradicije.

Podršku učenicima došla je pružiti i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

– Ovdje svjedočimo sjajnom primjeru kako se obrazovanje, gastronomija i poljoprivreda mogu spojiti u jedinstven i inspirativan projekt. Posebno je značajno što se ova manifestacija održava u tjednu kada obilježavamo Dan zaštićenih autohtonih proizvoda. S ponosom ističemo važnost predstavljanja zaštićenih proizvoda Varaždinske županije – poput Varaždinskog zelja, Varaždinskog bučinog ulja, Ludbreškog hrena i drugih proizvoda s oznakom izvornosti – koji su sve prepoznatljiviji i na europskoj razini. Ovakvi su događaji ključni za njihovu promociju, osobito među mladima. Ti proizvodi nisu samo prehrambeni artikli – oni predstavljaju naš identitet, našu povijest i našu budućnost. Važno je da upravo mladi, učenici koji danas ovdje sudjeluju, prepoznaju njihovu vrijednost te postanu njihovi budući promotori i čuvari – rekla je zamjenica Zagorec.

Predsjednica Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Varaždinske županije Marija Cafuk objasnila je da su učenici u okviru natjecanja dobili zadane namirnice i na temelju njih, prema vlastitim idejama, osmislili kompletan slijed jela: od hladnog i toplog predjela, preko glavnog jela, pa sve do deserta.

– Ovo je iznimno vrijedan projekt jer učenici već na početku svog kulinarskog obrazovanja imaju priliku kuhati s proizvodima koji se tradicionalno proizvode na našem području. Na taj način potičemo njihovu kreativnost, ali i svijest o važnosti očuvanja lokalne gastronomske baštine. Bilo je prekrasno provesti s njima ova dva dana – družiti se, razmjenjivati iskustva i promatrati koliko ozbiljno pristupaju zadatku. Vjerujem da, uz ovakve projekte i entuzijazam mladih, naši će se tradicijski proizvodi nastaviti prenositi s generacije na generaciju i nikada neće biti zaboravljeni – rekla je Cafuk.

Oglasni prostor 1440x250

Predsjednica Udruge kuhara Varaždinske županije Ljiljana Sedlanić naglasila je da je glavni cilj „Zlatne Nimfe”, koja se ove godine održava već 17. put, okupljanje učenika i njihovih mentora da bi se upoznali, razmijenili znanja i iskustva te uživali u zajedničkom stvaranju.

– Posebno nas veseli što smo ove godine uključili i učenike osnovnih škola koji pokazuju interes za kulinarstvo. Na taj način ih želimo dodatno motivirati da svoje školovanje nastave upravo u ovom smjeru. Učenici su nas oduševili – pokazali su iznimnu kreativnost, puno pozitivne energije i snalažljivosti. Njihova jela bila su prava mala iznenađenja i s ponosom mogu reći da vjerujemo u sjajnu budućnost naše struke – rekla je Sedlanić.

Ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen izrazila je zadovoljstvo što je škola domaćin jednog takvog natjecanja.

– „Zlatna Nimfa” ove se godine odvija upravo u školi gdje odgajamo i obrazujemo buduće kuhare. Učenici su dobili zaštićene proizvode, a uz mentorstvo su ih kreativno kombinirali i prezentirali. Natjecanje je bilo u znaku slobode i kulinarske umjetnosti, a naš cilj je pripremiti ih da postanu svjetski chefovi, spremni odgovoriti na želje svakog gosta – zaključila je ravnateljica Kelemen.

Sudjelovali su timovi iz Gospodarske škole Varaždin, Srednje škole Arboretum Opeka, SŠ Marčan, SŠ Prelog, kao i iz Hotela Turist, Hotela Varaždin, Hotela Trakošćan, restorana The Family i restorana Bedem, uz podršku Društva osoba s invaliditetom Varaždin.