Promjene u načinu proizvodnje hrane nužne su, objašnjava, zbog dva problema s kojima se suočavamo. To su klimatske promjene i demografija, prenosi Poslovni dnevnik.
– Poljoprivreda danas treba stručnjake i znanje više nego ikada jer se susreće s brojnim izazovima, a najveći su klimatske promjene koje utječu i na biljke i na životinje. One pogoduju raznim bolestima s kojima se, zbog raznih ograničenja korištenja zaštitnih sredstva, sve teže boriti. Najjači input u ovoj borbi ostaje znanje. Također, veliki problem stvara demografija, odnosno nedostatak radne snage, od visokokvalificiranih stručnjaka do radnika u polju. Ovaj problem riješiti može digitalizacija, automatizacija te roboti – ističe Mešić.
No, i znanost i tehnologija slabo se koriste u domaćoj poljoprivredi, moglo se čuti u raspravi na panelu. Sve prednosti koje nosi korištenje tehnologije proizvođači tek trebaju otkriti, a u tome će biti ključna sinergija svih u ekosustavu, od poljoprivrednika do kreatora politika.
Igor Frljužec, direktor tvrtke DigitalAgro, koja se niz godina bavi digitalizacijom u poljoprivredi, kaže da posljednjih godina primjećuje veći interes za korištenjem tehnologije i digitalnih alata u poljoprivredi.