Ovaj mjesec obilježava obilna berba. U povrtnjacima se još uvijek ubiru rajčice, paprike, tikvice i krastavci, dok voćnjaci nude jabuke, kruške, šljive i grožđe. Redovita berba ključna je kako bi se spriječilo propadanje plodova i omogućilo biljkama da nastave s dozrijevanjem dok to vremenske prilike dopuštaju. U slučaju najave prvih jutarnjih mrazeva, važno je pravovremeno ubrati osjetljive vrste poput rajčice, paprike i krastavaca. Osim uživanja u svježim plodovima, rujan je idealan za pripremu zimnice, poput sokova, pekmeza i kompota. Također, sada je pravo vrijeme za čuvanje sjemena biljaka koje želite ponovno sijati iduće sezone.
Iako mnogima rujan označava kraj sezone, u ovom razdoblju moguće je zasijati i posaditi brojne kulture koje će dati urod tijekom jeseni i zime. Među njima su rotkvice, matovilac, rikola, špinat, ozimi kelj, karfiol i različite vrste salata. U zemlju se mogu staviti i luk te češnjak za iduću godinu, dok se krajem mjeseca salata sije i presađuje. Početkom rujna još uvijek se mogu posaditi jagode, a oni koji žele raniju proljetnu berbu mogu posijati zimski grašak ili bob, prenosi Agroklub.