Preosjetljivost zuba ili dentinsku preosjetljivost, karakterizira oštra i kratka bol ogoljelog dentina, koja se pojavljuje zbog taktilnih, temperaturnih ili kemijskih podražaja. Problemi se pojavljuju prilikom gubitka cakline ili povlačenja zubnog mesa, pri čemu ogoljeli dentin lako reagira na temperaturne, mehaničke i kemijske promjene koje se događaju u usnoj šupljini.
Osjet boli pojavljuje se zato jer je dentin građen od tubulusa, odnosno mikroskopskih kanalića ispunjenih tekućinom, koja reagira i na najmanji vanjski podražaj te svojim gibanjem djeluje na živčane završetke u zubu. Bol je oštra, ali i kratka jer čim se ukloni izvor podražaja, bol – prestaje.
Želite li zaštititi zube od preosjetljivosti, obratite pozornost na nekoliko stvari.
1. Spriječite erozije na zubima uzrokovane djelovanjem kiselina – Prečesta konzumacija kisele hrane i pića može dovesti do gubitka cakline. Ne trebaze paziti samo na kiseline koje unosite već i na one u vašem tijelu, poput želučane kiseline. Povrat ili refluks želučane kiseline, ako pritom želučana kiselina završi u ustima, također može biti opasan po caklinu. U takvim slučajevima važno je smanjiti kiselost u usnoj šupljini. Pijte puno vode i uzimajte žvakaće gume bez šećera, jer se tako pojačava lučenje sline, koja sadrži minerale za jačanje zubne cakline. Oprezno i s korištenjem tekućina za ispiranje usne šupljine. Koristite li ih prečesto, postoji rizik razvoja osjetljivosti zubi, jer vrlo često takve tekućine sadrže različite kiseline.