Na prvome mjestu zdravih namirnica nalaze se povrće i voće. Kad govorimo o povrću prednost imaju tamno lisnate namirnice poput špinata, blitve ili kelja, jer su bogati vitaminom A. Jednako važan je i unos kupusa, brokule, paprike te svih vrsta agruma, zbog velike koncentracije vitamina C. Ove namirnice, posebno u svojem svježem obliku, važne su jer pospješuju lučenje sline, koja pak pomaže u remineralizaciji cakline.
Među važnim namirnicama koja pomažu u održavanju zdravlja zuba nalazi se i riba, zbog bogatstva vitaminom D te omega 3 masnim kiselinama. Ljudi koji kronično imaju problema sa zadahom, vrlo vjerojatno u svoj organizam ne unose dovoljnu količinu vitamina B3, čija se velika koncentracija također nalazi u ribi. U borbi sa zadahom osim žvakačih guma i bombona bez šećera, može pomoći konzumacija mrkve i celera.
Ovdje se moraju uvrstiti mlijeko i drugi mliječni proizvodi. Njihovim konzumiranjem smanjuje se razina kiselosti u ustima, čime se sprečava mogućnost oštećenja zuba. Kiselost u ustima, odnosno smanjenje razine pH vrijednosti, pojavljuje se nakon gotovo svakog obroka.
U korisne namirnice treba uvrstiti i orašaste plodove, zbog elemenata koji djeluju antibakterijski i antiseptički. Orasi, bademi, lješnjaci, kikiriki, ali i sjemenke bundeve i suncokreta, dokazano obiluju nezasićenim masnim kiselinama, proteinima, magnezijem, kalijem te vitaminima B, E i K.
I dok s jedne strane stručnjaci savjetuju što bogatiju i raznovrsniju prehranu, postoje i one namirnice koje treba izbjegavati u što je moguće većoj mjeri. Na tom su popisu slatkiši, sve vrste gaziranih pića te zaslađeni sokovi. Osim što sadrže velike količine šećera, posebno u gaziranim pićima je i mnogo limunske i fosforne kiseline, koje dovode do kemijske erozije zuba. Ako već ne možete u potpunosti ove stvari izbaciti iz svoje prehrane, svakako bi trebalo nakon njihove konzumacije detaljno četkicom i pastom očistiti zube.