Zelena salata odličan je izvor antioksidansa, posebno vitamina A. Blagonaklono djeluje na karidovaskularni sustav jer pomaže u sprečavanju nakupljanja kolesterola na stjenke arterija i stvaranje ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani udar. Sadrži vlakna koja na sebe vežu soli i uklanjaju ih iz organizma. Djeluje na smanjenje visokog krvnog tlaka.
Vlakna pomažu i u pravilnom funkcioniranju probavnog sustava. Osiguravaju duži osjećaj sitosti i potiču rad crijeva te sprječavaju konstipaciju. Zelena salata sadrži razne karotenoide, najpoznatiji je beta-karoten, koji tijelu osigurava zaštitu kože i sluznice, potiče rad imunološkog sustava i ublažava upalna stanja.
Hranjive tvari iz salate pomažu u održavanju zdravlja mišića, tkiva i koštanog sustava. Riječ je energetski siromašnoj namirnica s visokim udjelom vode pa se preporučuje osobama koje paze na tjelesnu težinu. Vanjski tamniji listovi salate nutritivno su bogatiji od svjetlijih koji se nalaze u sredini glavice.
Prije pripreme salatu je potrebno temeljito očistiti, da bi se uklonili mogući insekti i nametnici. Salatu se nikako ne bi smjelo namočiti u vodi jer se tako gubi velika većina vitamina koja je topiva u tekućini. Listovi zelene salate se peru u hladnoj vodi.