Zdravlje iz povrća – zelena salata

Pomaže u sprečavanju nakupljanja kolesterola i regulira probavu

Autor: Foto: Pixabay 20.7.2025. 18:00h
Autor: Foto: Pixabay 20.7.2025. 18:00h

Zelena salata (Lactuca sativa) jednogodišnja je ili dvogodišnja biljka iz porodice glavočika. Uzgaja se zbog listova koji se koriste u prehrani. Pravo podrijetlo salate nije poznato, ali se pretpostavlja da je nastala iz divlje, bodljikave salate, čija je pradomovina Sibir. U drevnom Egiptu pripisivali su joj afrodizijačka svojstva, stari Perzijanci njome su liječili nesanicu, a i grčki liječnik Hipokrat prepisivao je salatu također kao lijek. Najpoznatije sorte i na našem području najraširenije su kristalka, putarica, radič, endivija, hrastov list, matovilac…

Zelena salata odličan je izvor antioksidansa, posebno vitamina A. Blagonaklono djeluje na karidovaskularni sustav jer pomaže u sprečavanju nakupljanja kolesterola na stjenke arterija i stvaranje ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani udar. Sadrži vlakna koja na sebe vežu soli i uklanjaju ih iz organizma. Djeluje na smanjenje visokog krvnog tlaka.

zelena salata foto Pixabay 3 20250718

Vlakna pomažu i u pravilnom funkcioniranju probavnog sustava. Osiguravaju duži osjećaj sitosti i potiču rad crijeva te sprječavaju konstipaciju. Zelena salata sadrži razne karotenoide, najpoznatiji je beta-karoten, koji tijelu osigurava zaštitu kože i sluznice, potiče rad imunološkog sustava i ublažava upalna stanja.

Hranjive tvari iz salate pomažu u održavanju zdravlja mišića, tkiva i koštanog sustava. Riječ je energetski siromašnoj namirnica s visokim udjelom vode pa se preporučuje osobama koje paze na tjelesnu težinu. Vanjski tamniji listovi salate nutritivno su bogatiji od svjetlijih koji se nalaze u sredini glavice.

Prije pripreme salatu je potrebno temeljito očistiti, da bi se uklonili mogući insekti i nametnici. Salatu se nikako ne bi smjelo namočiti u vodi jer se tako gubi velika većina vitamina koja je topiva u tekućini. Listovi zelene salate se peru u hladnoj vodi.

Planex 300x600
Megaton oglasi 1440x250

zelena salata foto Pixabay 1 20250718

Načini pripreme salate uistinu su raznoliki. Jedna ili više vrsta lisnatih salata mogu se servirati s preljevom od octa, ulja i soli, ali i s limunovim sokom, senfom, tvrdo kuhanim jajem, ljutim umacima, šećerom, medom, peršinom, vlascem, bosiljkom ili raznim vrstama sjemenki. Salatni preljevi mogu biti i na bazi vrhnja, jogurta i majoneze.

Zelena salata je vrlo zahvalna namirnica i u kuhinjama omiljena, jer se lako kombinira s drugim namirnicama, bilo povrtnim – mrkvom, celerom, lukom, rajčicom, krastavcima… ili pak voćnim – jagodama, nektarinama, avokadom, ananasom… Gotovo da ne postoji jelo kojem dodatak salate ne podiže okusne, estetske i nutritivne vrijednosti.