Bolje spriječiti nego liječiti

Zeleni čaj tihi je čuvar zuba i usne šupljine

Autor: Foto: Pixabay 6.7.2025. 18:00h
Autor: Foto: Pixabay 6.7.2025. 18:00h

Spoj pronađen u zelenom čaju može pokrenuti ciklus vezanih reakcija koje dovode do ubijanja stanica karcinoma usne šupljine, a da pritom zdrave stanice ostanu netaknute. Ovakve rezultate istraživanja objavio je američki znanstveni tim, što je bio dodatni podstrek za nastavkom rada na studiji koja može dovesti do liječenja karcinoma usne šupljine, ali i drugih vrsta ove zloćudne bolesti.

Već su ranije studije pokazale da epigalokatehin-3-galat ili EGCG, ester epigalokatehina i galne kiseline, uništava stanice karcinoma usne šupljine, a da pritom zdrave stanice ostaju neoštećene. No, znanstvenici nisu razumjeli procese prema kojima EGCG ima sposobnost odabira samo bolesnih stanica. Nova istraživanja pokazuju da EGCG može pokrenuti niz postupaka u mitohondrijima stanice, koji služe kao izvor stanične energije, a koji dovode do odumiranja stanice.

Inače, EGCG je najzastupljeniji katehin u čaju, te je u velikim količinama prisutan u zelenom čaju. Biljni spojevi u zelenom čaju sprečavaju prianjanje plaka za zube, čime smanjuju mogućnost stvaranja karijesa i bolesti desni, dok prisutnost katehina kontrolira rast bakterija u usnoj šupljini te pomaže u održavanju ravnoteže.

Planex 300x600
Megaton oglasi 1440x250

Karcinom usne šupljine jedan je od najčešćih karcinoma glave i vrata, čini tri posto svih karcinoma u čovjeka te je jedan od deset najučestalijih uzroka smrti u svijetu. Najveća učestalost pojave je između 50. i 70. godine života. No, u posljednja dva desetljeća registriran je porast obolijevanja kod populacije mlađe od 40 godina. U više od polovice pacijenata bolest se dijagnosticira kad je već u uznapredovanom stadiju. Ispijanjem dnevno barem jedne šalice zelenog čaja, učinit ćete mnogo na zaštiti od ove zloćudne bolesti.