Zdravlje iz povrća – poriluk

Djeluje kao prirodni antibiotik i pomaže u detoksikaciji organizma

Autor: Foto: Pixabay 23.8.2025. 18:00h
Autor: Foto: Pixabay 23.8.2025. 18:00h

Poriluk (Allium ampeloprasum) je vrlo stara biljka, u najbližem srodstvu s crvenim lukom, češnjakom i ostalim vrstama luka, koja potječe iz Portugala i sjeverne Afrike, ali se njezini ostaci pronalaze i na istoku Turske te u Iranu. Od antičkih vremena na glasu je bila kao iznimno ljekovita biljka. Rimski car Neron uveo je pravilo da se jednom mjesečno obavezno jede poriluk za bolji glas. Danas je poriluk nacionalni simbol Walesa.

Megaton oglasi 1440x250

Poriluk je dragocjen zbog prisutnosti fitokemikalija, odnosno fitonutrijenata, biološki aktivnih biljnih molekula, koje u kombinaciji s vitaminima i mineralima povoljno djeluju na cjelokupno zdravlje. Poriluk sadrži znatne količine tiosulfonata, koji rezanjem ili usitnjavanjem prelaze u sulfide. Te tvari djeluju kao prirodni antibiotici, snižavaju krvni tlak, jačaju imunološki i krvožilni sustav, snižavaju razinu kolesterola, aktiviraju enzime koji sudjeluju u detoksikaciji organizma te imaju ulogu u prevenciji pojave malignih oboljenja.

poriluk foto Pixabay 2 20250822

Vrlo je bogat eteričnim uljem, koje u probavnim organima pobuđuje izlučivanje probavnih sokova, a dobro utječe i na izlučivanje mokraće. U rano proljeće poriluk se koristi za pročišćavanje organizma, obnavljanje crijevne flore, a ima i blago laksativno djelovanje. Može se jesti sirov i kuhan, iako se kuhanjem gubi određena količina ljekovitih i hranjivih sastojaka.

Radio Megaton 1440x250

Poriluk se tradicionalno u našem podneblju priprema kao varivo s krumpirom i vrhnjem, ali je i izvrstan dodatak juhama, bilo samostalno ili u kombinaciji s drugim povrćem. Poriluk se često i kuha s dodatkom maslinova ulja ili maslaca te se poslužuje kao prilog. Može se pirjati samostalno ili zbog pojačanog okusa i arome u kombinaciji s domaćom slaninom ili šunkom, jajima, ribom ili gljivama.

Pečeni poriluk izvrstan je pak s maslacem ili nadjeven nekim topljivim sirom. Uz dodatak gorgonzole i vrhnja, poriluk postaje neizostavni dio umaka za tjesteninu, a jednako tako ga se može i pohati. Njime se mogu puniti palačinke, gibanice, pite i druge vrste tijesta. Koristi se kao dodatak u pripremi miješanih salata, a u nedostatku crvenog luka, lako može zamijeniti njegovu ulogu te postati osnovni začin u pripremi bilo kojeg jela.