Poriluk je dragocjen zbog prisutnosti fitokemikalija, odnosno fitonutrijenata, biološki aktivnih biljnih molekula, koje u kombinaciji s vitaminima i mineralima povoljno djeluju na cjelokupno zdravlje. Poriluk sadrži znatne količine tiosulfonata, koji rezanjem ili usitnjavanjem prelaze u sulfide. Te tvari djeluju kao prirodni antibiotici, snižavaju krvni tlak, jačaju imunološki i krvožilni sustav, snižavaju razinu kolesterola, aktiviraju enzime koji sudjeluju u detoksikaciji organizma te imaju ulogu u prevenciji pojave malignih oboljenja.
Vrlo je bogat eteričnim uljem, koje u probavnim organima pobuđuje izlučivanje probavnih sokova, a dobro utječe i na izlučivanje mokraće. U rano proljeće poriluk se koristi za pročišćavanje organizma, obnavljanje crijevne flore, a ima i blago laksativno djelovanje. Može se jesti sirov i kuhan, iako se kuhanjem gubi određena količina ljekovitih i hranjivih sastojaka.