Najrasprostranjenija je u mediteranskom području, a o njezinim ljekovitim svojstvima govore još rimski i grčki zapisi iz 4. stoljeća prije Krista. Prilikom kupovine blitve pazite da listovi budu izrazito zelene boje, a stabljika čvrsta i hrskava.
Ljekovitost blitve najviše se oslikava u očuvanju zdravlja kostiju i vida. Blitva je bogata vitaminom K, koji se pod utjecajem okoline u probavnom sustavu pretvara u oblik koji aktivira proteine zaslužne za zaštitu zdravlja kosti. Blitva je ujedno i dobar izvor vitamina A, čije je najpoznatija uloga u zaštiti vida. Ovaj vitamin također pomaže u zaštiti od oksidativnih oštećenja, koji u konačnici mogu uzrokovati oboljenja od različitih vrsta karcinoma.
Prirodne tvari lutein i zeaksantin utječu na povećavanje koncentracije pigmenata u oku čime se osigurava bolja zaštita mrežnice. Riječ je o namirnici bogatoj kalijem, magnezijem, kalcijem i fosforom. Dokazano utječe na snižavanje povišenog krvnog tlaka, štiti srce i žile, ima protuupalno djelovanje te ublažava grčeve u mišićima i migrene. Posljednja istraživanja dokazuju da najmanje tri obroka dnevno zelenog i žutog povrća smanjuju mogućnost gubitka mentalnih funkcija za čak 40 posto.