Zdravlje iz povrća – paprika

Raznih boja, oblika i okusa, mogu sadržavati i do četiri puta više vitamina C od naranče

Autor: Foto: Pixabay 16.8.2025. 18:00h
Autor: Foto: Pixabay 16.8.2025. 18:00h

Paprika (Capsicum tetragonum) je povrtna biljka s gotovo bezbroj oblika, boja i okusa – zelena, žuta ili crvena, velika ili mala, slatka ili ljuta. Paprika je na Stari kontinent stigla iz Meksika i središnje Amerike. Ubrzo se proširila Pirinejskim poluotokom pa preko sjeverne Afrike sve do Turske. Prodor Turaka zaslužan je za dolazak paprike u Mađarsku, gdje je ovo povrće postalo iznimno popularno, svojevrsni nacionalni simbol, posebno kad je riječ o ljutim sortama. Danas se u svijetu uzgaja pedesetak sorti paprike.

Zanimljivo je da paprike sadrži i do četiri puta više vitamina C od naranče, a točna količina ovisi o sorti paprike kao i podneblju u kojem je uzgojena. Paprika je ujedno bogata vitaminima B6 i E, riboflavinom, cinkom, kalijem, kalcijem, željezom, bakrom, manganom i selenom. Ovi su elementi u najvećim količinama zastupljeni kod svježih plodova. Konzumacijom paprike otvarate apetiti i potičete probavu.

paprika foto Pixabay 2 20250814

Prisutnost citrina utječe na propustljivost kapilara te ih čini elastičnima, pa se paprika preporučuje osobama koje pate od ateroskleroze. Paprika, kao i velika većina drugog povrtnog bilja, sadrži brojne spojeve iz skupine karotenoida, koji su prirodni antioksidansi te imaju važnu ulogu u zaštiti ljudskog zdravlja jer svojom prisutnošću sprječavaju stvaranje štetnih spojeva i štite nas od brojnih bolesti. Spremate li papriku za zimu, kiseljenje je bolje odabir od smrzavanja jer se čuvaju hranjivi sastojci.

Planex 1440x250

Pratimo li povijest paprike od njezina dolaska u Europu, odmah se može zaključiti da je paprika namirnica mediteranske kuhinje, koja se najbolje slaže s lukom, češnjakom, tikvicama, patliđanima, rajčicama i maslinovim uljem. Sastavni je dio raznih vrsta salata i rado se servira uz hladne predjela. Crvena rog paprika peče se uz dodatak ulja i češnjaka, ali se od nje priprema i ukusni ajvar.

Utjecaj turske kuhinje razlog je zašto su danas poznata i vrlo popularna različita jela koja uključuju punjene paprike. Puniti se mogu mljevenim mesom, sirevima, rižom ili povrćem. Osim u ajvaru, paprike su postale neizostavni dio priloga od povrća kao što su sataraš i pinđur, koji se posebno dobro kombiniraju s raznim odrescima i pak mesom s roštilja. Svježa paprika, posebno ljute sorte, mogu se sušiti te potom samljeti te se kasnije koristiti kao začin u pripremi pikantnih variva i drugih mesnih jela.