Zanimljivo je da paprike sadrži i do četiri puta više vitamina C od naranče, a točna količina ovisi o sorti paprike kao i podneblju u kojem je uzgojena. Paprika je ujedno bogata vitaminima B6 i E, riboflavinom, cinkom, kalijem, kalcijem, željezom, bakrom, manganom i selenom. Ovi su elementi u najvećim količinama zastupljeni kod svježih plodova. Konzumacijom paprike otvarate apetiti i potičete probavu.
Prisutnost citrina utječe na propustljivost kapilara te ih čini elastičnima, pa se paprika preporučuje osobama koje pate od ateroskleroze. Paprika, kao i velika većina drugog povrtnog bilja, sadrži brojne spojeve iz skupine karotenoida, koji su prirodni antioksidansi te imaju važnu ulogu u zaštiti ljudskog zdravlja jer svojom prisutnošću sprječavaju stvaranje štetnih spojeva i štite nas od brojnih bolesti. Spremate li papriku za zimu, kiseljenje je bolje odabir od smrzavanja jer se čuvaju hranjivi sastojci.