Zdravlje iz povrća – kupus

Svježi ili kiseli – liječi čir, jača imunitet, regulira probavu

Autor: Foto: Pixabay 10.8.2025. 18:00h
Autor: Foto: Pixabay 10.8.2025. 18:00h

Zelje ili kupus (Brassica oleracea) kakve danas poznajemo, nastali su kultivacijom divljih vrsta kroz dugi vremenski period. Još su prastanovnici europskog kontinenta koristili divlji kupus, dok su stari Slaveni otkrili postupak kiseljenja, koji se zadržao do današnjih dana. Postoje rane i kasne sorte, a kod nas je najrasprostranjeniji bijeli kupus, dok je nešto manje crvenog. Zelje je uživalo veliki ugled među starim Rimljanima, koji su ga nazivali „najboljim povrćem”, a već je Aristotelov učenik Teofrast, u 4. stoljeću prije Krista definirao tri vrste kupusa.

Kupus je povrće visoke biološke i niske kalorijske vrijednosti. Prednjači zastupljenost vitamina C i beta-karoten, a slijede kalij, željezo, magnezij, sumpor i bakar. Povoljan odnos kalcija i fosfora osiguravaju maksimalno iskorištavanje kalcija u ljudskom organizmu.

Sok svježeg kupusa dokazano liječi čir na želucu, kao i upalu debelog crijeva. Konzumacijom kupusa u tijelo se unose najaktivniji elementi za održavanje biološke ravnoteže, čime se jača imunološku sustav i otpornost na različite bolesti. Najviše hranjivih i ljekovitih sastojaka sadržano je u sirovom kupusu, svježem ili kiselom, pa je tako preporuka da bude što češće na tanjuru.

Kupus sadrži i tartronsku kiselinu, koja usporava pretvorbu šećera i ostalih ugljikohidrata u mast, što ga čini poželjnom namirnicom za smanjenje tjelesne težine. Bogat je celulozom koja poboljšava probavu, pomaže u zacjeljivanju rana te preventivno kod prehlade i kašlja.

sarma foto Pixabay 20250807

Kupus je neizostavna namirnica u hrvatskoj kuhinji. Svježi kupus najčešće se koristi kao salata. Rane proljetne sorte pogodne su za pripremu na pari ili lagano kuhanje, dok su kasnije sorte odlične za pirjanje ili pečenje. Svježi ili kiseli kupus odličan je u gotovo svim kombinacijama, posebno u jelima s mesom, kao što je sekeli gulaš. Kao prilog koristi se u serviranju pečene svinjetine, junetine, raznih vrsta divljači, krvavica, pečenicama... Može se stavljati u povrtne juhe ili kombinirati s tjesteninom, kao što su neizostavne krpice sa zeljem.

Kiseli kupus u velikoj se mjeri koristi u pripremi raznih mesnih zimskih jela, a najpoznatija je svakako – sarma. U postupku kiseljenja upravo se sorta varaždinsko zelje pokazala kao idealna, koja u hladnom i tamnom prostoru može bez problema izdržati od jeseni do proljeća.

Planex 300x600
Megaton oglasi 1440x250