Kelj u porodici kupusnjača slovi kao kvalitetna namirnica koja preventivno djeluje protiv raka. Naime, organosumporne komponente kao što su glukozinolati, djeluju na različite oblike raka, poput rak dojke ili jajnika, jer ovi fitonutrijenti neutraliziraju potencijalno kancerogene tvari. U kelju ima i do 15 vrsta glukozinolata. Obiluje karotenoidima, moćnim antioksidantima koji štite stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala te poput filtera sprječavaju štetne utjecaje ultraljubičastog zračenja na oči.
Kelj je dobar izvor tiamina i riboflavina te vitamina B kompleksa. Vitamina K ima u kelju u velikim količinama, a on sudjeluje u sintezi elemenata za koagulaciju krvi. Kelj je ujedno izvrstan izvor mangana, koji je pak neizostavan u procesu dobivanja energije iz proteina i ugljikohidrata. Izvrstan je izvor kalcija koji sudjeluje u izgradnji kosti, ali za razliku od mlijeka, kelj ima daleko manje kalorija.