Zdravlje iz povrća – rajčica

Popularno „punašno voće” u svijetu povrća

Autor: Foto: Pixabay 27.7.2025. 18:00h
Autor: Foto: Pixabay 27.7.2025. 18:00h

Rajčica (Lycopersicon lycopersicum) je jednogodišnja biljka s crvenim plodovima, koji imaju neobično poziciju između voća i povrća. Ova vrlo hranjiva namirnica u Europu je stigla sredinom 16. stoljeća nakon otkrića Amerike. Pradomovinom rajčice smatra se Peru. Uzgajali su je i Asteci u Meksiku, a upravo prema astečkoj riječi „tomathe” što znači „punašno voće”, rajčica je dobila ime u mnogim svjetskim jezicima – tomato (eng), tomaten (njem)... Danas je poznato više od stotinu različitih sorti, a boja ploda može biti crvena, žuta, narančasta, ljubičasta…

Rajčica ne sadrži oksalnu kiselinu, što je korisna informacija za ljude koji imaju kronične probleme s reumom i upalom zglobova. Povećava izlučivanje vode iz organizma, blagonaklono djeluje na srce i krvotok, snižava krvni tlak... Rajčica je bogata pektinima i mnogim organskim kiselinama koje potiču apetit, reguliraju probavu i aktiviraju probavne procese te sprečavaju negativno djelovanje štetnih bakterija.

Rajcica foto Pixabay 3 20250724

U zrelim plodovima nalazi se i likopen, kojeg karakterizira najjače antioksidativno djelovanje, dvostruko snažnije od beta-karotena i deset puta snažnije od alfa-tokoferola u neutraliziranju slobodnih radikala, od svih karotenoida prisutnih u namirnicama. Redovita konzumacija rajčice smanjuje rizik oboljenja od karcinoma za do 35 posto. Bogat je izvor vitamina C, B, E i K. Od mineralnih tvari u rajčici prevladavaju kalij, kalcij, natrij, magnezij, željezo i bakar.

Primjena rajčice u gastronomiji prilično je raznolika. Najčešće se koristi u pripremi umaka i raznih vrsta salata, ali rajčice se jednako tako ukusno mogu pripremiti i u pećnici, prženjem, kuhanjem ili pirjanjem. Pripremate li umak za tjesteninu ili rižu, preporuča se skidanje kožice. Sve vrste iznimno omiljenih i popularnih pizza, nezamislive su bez rajčice. Još nedozrele, zelene rajčice mogu se kiseliti i tijekom godine poslužiti kao klasična salata.

Planex 300x600
Planex 1440x250

Rajcica foto Pixabay 2 20250724

Zrele rajčice mogu se rezati, sušiti i takve spremati u staklenke zalivene maslinovim uljem te kasnije poslužiti kao dodatak svim vrstama jela. Svojim okusom rajčica jelima s kojima se poslužuje daje potrebnu dozu svježine i punoće. Omiljeno su povrće u pripremi hladnih predjela. Rajčice se lagano spremaju i za zimu, bilo da se smrznu, pasteriziraju cijeli ili narezani plodovi, a mogu se pripremati i koncentrati ili sokovi.