Rajčica ne sadrži oksalnu kiselinu, što je korisna informacija za ljude koji imaju kronične probleme s reumom i upalom zglobova. Povećava izlučivanje vode iz organizma, blagonaklono djeluje na srce i krvotok, snižava krvni tlak... Rajčica je bogata pektinima i mnogim organskim kiselinama koje potiču apetit, reguliraju probavu i aktiviraju probavne procese te sprečavaju negativno djelovanje štetnih bakterija.
U zrelim plodovima nalazi se i likopen, kojeg karakterizira najjače antioksidativno djelovanje, dvostruko snažnije od beta-karotena i deset puta snažnije od alfa-tokoferola u neutraliziranju slobodnih radikala, od svih karotenoida prisutnih u namirnicama. Redovita konzumacija rajčice smanjuje rizik oboljenja od karcinoma za do 35 posto. Bogat je izvor vitamina C, B, E i K. Od mineralnih tvari u rajčici prevladavaju kalij, kalcij, natrij, magnezij, željezo i bakar.
Primjena rajčice u gastronomiji prilično je raznolika. Najčešće se koristi u pripremi umaka i raznih vrsta salata, ali rajčice se jednako tako ukusno mogu pripremiti i u pećnici, prženjem, kuhanjem ili pirjanjem. Pripremate li umak za tjesteninu ili rižu, preporuča se skidanje kožice. Sve vrste iznimno omiljenih i popularnih pizza, nezamislive su bez rajčice. Još nedozrele, zelene rajčice mogu se kiseliti i tijekom godine poslužiti kao klasična salata.